Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

Το Στείρι τίμησε τον κ. Μαργαρίτη Λουκά του Χαραλάμπους



Στις φετινές Πολιτιστικές εκδηλώσεις με την επωνυμία " ΣΤΕΙΡΙ : ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2009 " που διοργάνωσε το Τοπικό Συμβούλιο και οι Φορείς του Στειρίου στις 14 Αυγούστου 2009 τίμησαν τον εκ Στειρίου καταγόμενο καθηγητή της Κυτταρικής Βιολογίας και Ραδιοβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Λουκά Μαργαρίτη του Χαραλάμπους για την ερευνητική , επιστημονική και συγγραφική του προσφορά του στην πατρίδα μας αλλά και για το κοινωνικό του έργο.

Μέχρι τα δέκα έξι χρόνια του περνούσε όλα τα καλοκαίρια του στο Στείρι , μένοντας στο σπίτι του αδελφού του πατέρα του Δημήτρη Μαργαρίτη , μαζί με τα ξαδέλφια του Γαρυφαλιά, Λουκά, Ρίτσα και Λουκά και παίζοντας με όλα τα συνομήλικα παιδιά του χωριού μας.
Ο καθηγητής Μαργαρίτης σπούδασε Φυσική και Βιολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και έκανε σπουδές αργότερα σε Πανεπιστήμια της Αμερικής, όπως στο Χάρβαρντ και άλλα.
Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών έγινε καθηγητής σε νεαρή ηλικία και σήμερα έχει στην ερευνητική του όμαδα πάνω από 30 φοιτητές που εργάζονται μαζί του μελετώντας της επιδράσεις της ακτινοβολίας στην υγεία, από τα κινητά τηλέφωνα και από άλλες ηλεκτρικές συσκευές.
Είναι γνωστός στο πανελλήνιο από τις ραδιοτηλεοπτικές του εμφανίσεις κυρίως στις πρωινές εκπομπές μιλώντας για την επικινδυνότητα από την χρήση των κινητών τηλεφώνων.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

του ΛΟΥΚΑ Χ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ, ΡΑΔΙΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΑΣ
ΤΟΜΕΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΥΤΤΑΡΟΥ ΚΑΙ ΒΙΟΦΥΣΙΚΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

1965-1970: Έκτακτος άμισθος βοηθός στο Εργαστήριο Γενικής Βιολογίας της Φυσ/κής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών.
1966: Μετεκπαίδευση στη λειτουργία και στις Βιολογικές εφαρμογές Ηλεκτρονικού Μικροσκοπίου Διέλευσης (Ολλανδία, Eindhoven-Philips Laboratories και Rijksuniversiteit Leiden- Laboratorium voor electronenmicroscopie).
1968: Πτυχιούχος Φυσικών Επιστημών της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
1970: Βοηθός στο Εργαστήριο Γενικής Βιολογίας της Φυσικομαθηματικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών.
1970-1974: Εκπόνηση Διδακτορικής διατριβής με θέμα "Συμβολή στη μελέτη του σχηματισμού του χορίου στα ωοθυλάκια της Drosophila melanogaster".
1971-1974: Φοίτηση στο Τμήμα Βιολογίας
1973: Μετάβαση στο Παν/μιο Johns Hopkins, Dept.of Biology (Baltimore, Maryland, U.S.A.) για την εκμάθηση τεχνικών απομόνωσης DNA (Καθηγητής Ε.Ν. Μουνδριανάκης) καθώς και στο Παν/μιο Harvard (The Biological Laboratories) για χρησιμοποίηση Ηλεκτρονικού μικροσκοπίου Σάρωσης.
1974: Διδάκτωρ των Φυσικών και Μαθηματικών Επιστημών (κλάδος Βιολογικών Επιστημών) της Φυσ/κής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών.
1974-1976: Μεταδιδακτορικός ερευνητής και συνεργάτης του μαθήματος "Βιολογία Κυττάρου" στο Παν/μιο Harvard (the Biological Laboratories) με τον Καθηγητή Daniel Branton.
1975: Επιμελητής του Εργαστηρίου Γενικής Βιολογίας του Παν/μίου Αθηνών.
1
1977: Μετάβαση μετά από υποτροφία του "Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας" (N.I.H.) των Η.Π.Α. στο Παν/μιο Colorado (Dept. of Molecular, Cellular and Developmental Biology) για τη χρησιμοποίηση Ηλεκτρονικού Μικροσκοπίου Υψηλής τάσης 1.000.000 volts με τον Καθηγητή Keith R. Porter.
1980: Υποτροφία Ε.Μ.Β.Ο (European Molecular Biology Organization) για συμμετοχή στο workshop "Three dimensional structure analysis by Electron Microscopy", (MRC Laboratory, Cambridge, UK)
1982: Έγκριση διατριβής επί Υφηγεσία και απονομή του τίτλου του Υφηγητή Βιολογικών Επιστημών από τη Φυσικομαθηματική Σχολή του Παν/μίου Αθηνών
1982: Μετάβαση μετά από πρόσκληση, στο E.M.B.L. (European Molecular Biology Laboratory), Heidelberg, για διεξαγωγή ερευνητικού προγράμματος με τον Dr.Kevin Leonard
1983: Εκλογή σε θέση μόνιμου Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών
1984: Πρόσκληση για διάλεξη στο "1ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ", Αθήνα, Δεκέμβριος.
1984: Πρόσκληση για διάλεξη στο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ (Πάτρα, Νοέμβριος)
1984: Έκδοση του συγγράμματος "ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ".
1985: Συγγραφή και έκδοση μετά από πρόσκληση 70σέλιδου άρθρου ανασκόπησης με τίτλο "Structure and Physiology of the Eggshell" για τη 10τομη σειρά "Comprehensive Insect Biochemistry, Physiology and Pharmacology". Έκδοση Pergamon Press, Oxford
1985: Β' Έκδοση του συγγράμματος "ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ"
1987: Εκλογή στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή
1987: Eπανεκλογή ως Συγκλητικός
1987: Έκδοση του Συγγράμματος "ΡΑΔΙΟΒΙΟΛΟΓΙΑ: Ακτινοβολίες και ζωή".
1987: Εκλογή ως Διευθυντής του Τομέα Βιοχημείας, Κυτταρικής - Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Τμήματος Βιολογίας του Παν/μίου Αθηνών. Επανεκλογή το 1990, 1992 και 1994-ΣΗΜΕΡΑ
1989: Εκλογή ως Προέδρου του Τμήματος Βιολογίας του Παν/μίου Αθηνών.
1989: Γ' έκδοση και συμπλήρωση σε 2 τόμους (640 σελ.) του συγγράμματος "ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ".
2
1990: Πρόσκληση για διάλεξη στο "2nd International Congress of Dipterology " (Bratislava, Chechoslovakia).
1991: Eκλογή σε θέση Καθηγητή Κυτταρικής Βιολογίας και Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας στο Βιολογικό Τμήμα του Παν/μίου Αθηνών.
1991: Πρόσκληση οργάνωσης Συμποσίου με θέμα "Ultrastructure and Molecular architecture of egg chorion" στο 19th International Congress of Entomology (Peking, China)
1991: Εθνικός εκπρόσωπος στο Πρόγραμμα Βιοτεχνολογίας της Ε.Ο.Κ.
1993: Πρόσκληση συγγραφής άρθρου ανασκόπησης με τίτλο "Structure of the egg" από τον εκδοτικό οίκο Willey-Liss.
1995: Εκλογή ως Προέδρου του Τμήματος Βιολογίας του Παν/μίου Αθηνών, για 2 έτη.
1996: Πρόσκληση για διοργάνωση Συμποσίου με τίτλο “Insect oogenesis” στο XX International Congress of Entomology, Florence.
1997: Εκλογή ως Προέδρου του Τμήματος Βιολογίας του Παν/μίου Αθηνών, για 2 έτη
1998 - σήμερα: Υπεύθυνος του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (ΜΔΕ) "Εφαρμογές της Βιολογίας στην Ιατρική" . Διατμηματικό μεταξύ του Τμήματος Βιολογίας και της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails

Αναγνώστες