Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Γιορτάστηκε το Σάββατο η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Τα γενέθλια του μεγάλου δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Αντερσεν στις 2 Απριλίου γιορτάζονται πανηγυρικά σε όλον τον κόσμο ως συμβολική ημερομηνία της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου.


Όπως δείχνουν τα πράγματα, το παιδικό βιβλίο είναι ένας τομέας που η κρίση αγγίζει λιγότερο. «Σήμερα εκδίδονται περίπου 1.500 τίτλοι ανά χρόνο», έλεγε στην 4η Εκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου τον περασμένο Ιανουάριο η διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ Κατρίν Βελισσάρη: «Είναι ένας αριθμός φυσιολογικός για την ελληνική αγορά, ακόμη πολύ υψηλός, αφού ένα στα πέντε βιβλία που εκδίδονται στη χώρα μας εξακολουθεί να απευθύνεται στα παιδιά και τους εφήβους». 


Ο ρόλος και η σημασία του εξειδικευμένου βιβλίου για παιδιά και έφηβους είναι αυτονόητος. Πολύ εύγλωττα τον εξήγησε στο «ΒΗΜΑ» ο Ευγένιος Τριβιζάς, ο διάσημος δικός μας παραμυθάς: «Σε μια εποχή συγκρούσεως των πολιτισμών, ευτελισμού των αξιών και αμφισβήτησης των θεσμών, το παιδικό βιβλίο είναι μια από τις ελάχιστες σανίδες σωτηρίας και διαπολιτισμικές γέφυρες επικοινωνίας. Είναι το σημαντικότερο μέσο διαμόρφωσης ενός ακέραιου συστήματος αξιών των νέων πολιτών. Πέρα από την εκπαίδευση, που και αυτή, όταν δεν λειτουργεί σωστά, αντί να εμπνέει και να δίνει φτερά στο παιδί, το συνθλίβει και το καταθλίβει με τη συσσώρευση γνώσεων, έχουμε ανάγκη και από τη διεύρυνση των δημιουργικών οριζόντων και την καλλιέργεια της φαντασίας την οποία προσφέρει πλουσιοπάροχα το ποιοτικό παιδικό βιβλίο». 

Σημαντική για την προώθηση της παιδικής λογοτεχνίας θεωρεί ο συγγραφέας και δάσκαλος Βαγγέλη Ηλιόπουλος, πρόεδρος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (IBBY), τη συνεργασία του ΕΚΕΒΙ με το Υπουργείο Παιδείας και την πιλοτική λειτουργία του προγράμματος Φιλαναγνωσίας στα ολοήμερα δημοτικά σχολεία: «Αν το πρόγραμμα λειτουργήσει σωστά, και υποστηριχθεί από εκπαιδευτικούς και σε συνεργασία με βιβλιοθήκες –πράγμα που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση– τα παιδιά θα αγαπήσουν το βιβλίο και θα γίνουν αναγνώστες, όχι μονάχα για τα σχολικά τους χρόνια αλλά για όλη τους τη ζωή». Υπάρχει σήμερα μεγάλη παραγωγή τίτλων για παιδιά και το βιβλίο έχει γίνει πιο προσιτό στο νεανικό κοινό, πόσο όμως μπορεί να ανταγωνιστεί την οθόνη; τον ρωτήσαμε. «Ενα ωραίο κείμενο εξακολουθεί να μαγεύει», ήταν η απάντησή του. «Μπήκαν όμως στη ζωή μας πολλές οθόνες, των κινητών, των βιντεοπαιχνιδιών, των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Τα παιδιά έχουν αλλάξει και θα πρέπει να αλλάξουμε και οι συγγραφείς. Πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα προκειμένου το παιδί να αγαπήσει το βιβλίο και όταν θα είναι ηλεκτρονικό». Ακριβώς αυτό θα είναι και το θέμα συζήτησης μεταξύ εκδοτών, συγγραφέων παιδικής λογοτεχνίας και εκπαιδευτικών που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, στις 6.30 μ.μ., στον Πολυχώρο «Άννα και Μαρία Καλουτά» του Δήμου Αθηναίων (Τιμοκρέοντος 6α, Νέος Κόσμος, τηλ.             210 9344131      ). Στον ίδιο χώρο, θα ακολουθήσει, στις 8.00 μ.μ., η τελετή απονομής των βραβείων του Κύκλου. 


Τα βραβεία του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 

Στη συγγραφέα Ελένη Σαραντίτη και στον καθηγητή Παιδικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου Γιώργο Παπαντωνάκη για το σύνολο του έργου τους απονέμεται το Μεγάλο Βραβείο «Πηνελόπη Δέλτα» του Κύκλου. 
Συνολικά 28 βραβεία θα απονείμει ο Κύκλος σε συγγραφείς βιβλίων για παιδιά αλλά και σε πρόσωπα, βιβλιοθήκες και εκπαιδευτικούς που προάγουν τη φιλαναγνωσία. 

Τα βραβεία, για τις εκδόσεις του 2010, περιλαμβάνουν: βραβείο για πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας, για αφήγηση βραχείας φόρμας, για βιβλίο με πολύχρωμη εικονογράφηση, για εκτενές παραμύθι για μικρά παιδιά, για εφηβικό και νεανικό μυθιστόρημα και για βιβλίο γνώσεων. 

Ανάμεσα σε αυτά, το βραβείο μαθητικού εντύπου λαμβάνει η εφημεριδούλα «Τα τρυφερά χρόνια του 13ου και του 21ου Δημοτικών Σχολείων Κερατσινίου, το site mamasecole.blogspot.com, στο οποίο μαμάδες από την Πτολεμαΐδα μοιράζονται με άλλες μαμάδες ό,τι καλό διαβάζουν, η Δανειστική Βιβλιοθήκη του Τριθέσιου Δημοτικού Σχολείου Πλατανιάς Κιλκίς και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μονοπάτι λογοτεχνίας» του Εκπαιδευτηρίου «Ροδίων Παιδεία» στη Ρόδο. 

Η εικονογράφος Έφη Λαδά και ο συγγραφέας Χρήστος Μπουλώτης θα είναι οι υποψήφιοι για το βραβείο Αντερσεν 2012 που θα προτείνει ο Κύκλος στην ΙΒΒΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails

Αναγνώστες