Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Μ' ένα κλικ, στη στέγη του Παρθενώνα.

Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ

Μήπως θα προτιμούσες να μπεις μέσα στο Ερέχθειο, να δεις το άνοιγμα στην οροφή και την τρύπα στο δάπεδο; Να πετάξεις γύρω γύρω από τα τείχη της Ακρόπολης και να ξεχωρίσεις την οχύρωση του Κίμωνα από του Θεμιστοκλή; Η ξενάγηση και η περιήγηση σε όλα τα μνημεία του Βράχου της Ακρόπολης είναι εντελώς δωρεάν και δεν απαιτείται να σηκωθείτε καν από τη θέση σας.


Με «όχημα» έναν υπολογιστή, ένα τάμπλετ ή ένα εξελιγμένο κινητό, μπορεί κανείς να μπει στην ψηφιακή εφαρμογή της Υπηρεσίας Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΥΣΜΑ) στη διεύθυνση http://acropolis-virtualtour.gr και να λύσει όλες τις απορίες του. Ακόμη κι αυτοί που γνωρίζουν απ' έξω κι ανακατωτά την ιστορία του Παρθενώνα θα μάθουν μια λεπτομέρεια που μπορεί να τους διαφεύγει. Για παράδειγμα, ανάμεσα στον Παρθενώνα και το Ερέχθειο υπάρχουν τα θεμέλια του Αρχαίου Ναού που καταστράφηκε από τους Πέρσες.

Πολλοί επισκέπτες ίσως να μην έχουν αντιληφθεί την ύπαρξη αυτού του μνημείου, γιατί συνήθως κερδίζουν τις εντυπώσεις τα άλλα υφιστάμενα λαμπρά οικοδομήματα. Στην ψηφιακή όμως απεικόνιση των ερειπίων αυτού του ναού η εικόνα μεγάλης ευκρίνειας αναβοσβήνει, εστιάζοντας εκεί ακριβώς. Στα δε πληροφοριακά στοιχεία που παρατίθενται μαθαίνεις πως στην ίδια θέση βρισκόταν το μυκηναϊκό ανάκτορο.

Στα Προπύλαια πληροφορείσαι πως ήταν ανέκαθεν από τα δυτικά η κύρια είσοδος στην Ακρόπολη, γιατί η κλίση του εδάφους από εκεί είναι ομαλότερη. Ακόμη πως στα μυκηναϊκά χρόνια έφθανες στην είσοδο περνώντας από ένα στενό μονοπάτι. Δεν υπήρχε η μαρμάρινη μνημειακή κλίμακα, η οποία κατασκευάστηκε στη ρωμαϊκή εποχή, ενώ η σημερινή πρόσβαση με τα κεκλιμένα επίπεδα είναι έργο του 1959.

Οσο για εκείνον τον Πύργο επί του οποίου στέκεται σαν να ίπταται ο Ναός της Αθηνάς Νίκης, αποτελούσε στα κλασικά χρόνια το «φέις κοντρόλ» για όποιον ανηφόριζε προς τους ναούς. Γι' αυτό υπάρχουν δύο παράθυρα στο κατά τα άλλα τυφλό αυτό οικοδόμημα.

Πολύ καλή είναι και η «ξενάγηση» στα Τείχη της Ακρόπολης, στα οποία το ευρύ κοινό ίσως να μη δίνει ιδιαίτερη σημασία. Κι όμως, κρύβουν πολλά ανείπωτα μυστικά, όπως τα απομεινάρια του Αρχαίου Ναού. Είναι ενσωματωμένα στα Τείχη αρχιτεκτονικά μέλη του με τη σειρά που ήταν πάνω στο κτήριο: κάτω ο θριγκός, τα επιστύλια, πάνω τα τρίγλυφα, οι μετόπες και στην κορυφή τα γείσα.

Επίσης συνειδητοποιείς ότι το μεν Θεμιστόκλειο Τείχος κατασκευάστηκε μετά τη ναυμαχία της Σαλαμίνας (480 π.Χ.), το δε Κιμώνειο μετά τη ναυμαχία του Ευρυμέδοντα (466 π.Χ.). Ειδικά στα Τείχη η εφαρμογή χρησιμοποιεί πανοραμικές φωτογραφικές λήψεις υψηλής ανάλυσης, που δεν μπορεί κανείς να δει πουθενά αλλού. Οι ειδικοί μπορούν να εστιάσουν και σε λεπτομέρειες των μνημείων, καθώς είναι ορατή η διάβρωση των λίθων και οι εργασίες συντήρησης που έχουν γίνει κατά τις πρόσφατες επεμβάσεις. Υπάρχουν επίσης νυκτερινές λήψεις σε ώρες εκτός λειτουργίας του χώρου. Η εφαρμογή υλοποιήθηκε από το Γραφείο Τεκμηρίωσης της ΥΣΜΑ σε συνεργασία με την εταιρεία Cultur-Play, που ειδικεύεται στην παροχή ψηφιακών μέσων και διαδραστικών εργαλείων στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails

Αναγνώστες