Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Οι εκδηλώσεις της Αντιφασιστικής Κίνησης Πολιτών Διστόμου, για την 71η Επέτειο της Σφαγής στο Δίστομο.






Η Αντιφασιστική Κίνηση Πολιτών Διστόμου στα πλαίσια των Εκδηλώσεων Μνήμης 2015 για τα 71 χρόνια από την σφαγή του Διστόμου διοργανώνει τις εξής ομιλίες – παρουσιάσεις:

Το Σάββατο 6 Ιουνίου στις 8:30 μμ στο Θέατρο του Μαυσωλείου θα γίνει ομιλία – συζήτηση με τον δημοσιογράφο και μέλος της Ερευνητικής ομάδας “Ιός” Δημήτρη Ψαρρά. Το θέμα είναι:
 “Οι Ναζί ως εγκληματίες τότε και τώρα”.
Στην εκδήλωση θα συμμετέχει και αντιπροσωπεία από το Αντιεξουσιαστικό – Αντιφασιστικό στέκι “Δίστομο” του Αγ. Παντελεήμονα.

Ο Δημήτρης Ψαρράς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Είναι δημοσιογράφος, μέλος της ερευνητικής ομάδας "Ιός". Εργάστηκε στην "Ελευθεροτυπία", από το 1990 μέχρι τον Ιούνιο του 2012. Έκτοτε εργάζεται στην "Εφημερίδα των Συντακτών". Έχει δημοσιεύσει τις μελέτες "Το κρυφό χέρι του Καρατζαφέρη. Η τηλεοπτική αναγέννηση της ελληνικής Ακροδεξιάς", εκδ. Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2010, "Η Μαύρη Βίβλος της Χρυσής Αυγής. Ντοκουμέντα από την ιστορία και τη δράση μιας ναζιστικής ομάδας", εκδ. Πόλις, Αθήνα 2012, "Το μπεστ σέλερ του μίσους. Τα 'Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών' στην Ελλάδα, 1920-2013", εκδ. Πόλις, Αθήνα 2013.


Την Κυριακή 7 Ιουνίου στις 7 μμ στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου η συγγραφέας και διδ. Ιστορίας Άννα Μαρία Δρουμπούκη θα παρουσιάσει το βιβλίο της
“Μνημεία της Λήθης. Ίχνη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα και στην Ευρώπη”
 (εκδ. Πόλις).
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
  • Φίλιππος Παππάς Επισκέπτης Λέκτορας Πανεπιστημίου Κύπρου
  • Γιώργος  Χ.  Θεοχάρης  ποιητής – εκδότης  περιοδικού “Εμβόλιμον”
  • Αμαλία Παπαϊωάννου Εκπαιδευτικός.
Μετά το τέλος της παρουσίασης θα ακολουθήσει συζήτηση.

Η Άννα Μαρία Δρουμπούκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία και έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στις Μουσειακές Σπουδές από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι διδάκτορας Νεότερης Ιστορίας του ίδιου πανεπιστημίου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη μνήμη της δεκαετίας του ’40, το Ολοκαύτωμα, τις μνημονικές σπουδές και την πολιτισμική ιστορία. Έχει εργαστεί ως επισκέπτρια ερευνήτρια στο Ινστιτούτο για τη Μελέτη της Εβραϊκής Ιστορίας και Κουλτούρας Simon Dubnow της Λειψίας (2009). Έχει δημοσιεύσει σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά και συλλογικούς τόμους, και αρθρογραφεί τακτικά στο The Books’ Journal (μέλος επιστημονικής επιτροπής) και στην Εφημερίδα των Συντακτών. Συνεργάζεται με το Herder Institut für historische Ostmitteleuropaforschung der Leibniz-Gemeinschaft (Μάρμπουργκ, Γερμανία) για τη συγγραφή σειράς τόμων με θέμα την καθημερινή ζωή κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στις κατεχόμενες χώρες (ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα). Αυτό το διάστημα εκπονεί μεταδιδακτορική έρευνα με θέμα τη μεταπολεμική διεκδίκηση των εβραϊκών περιουσιών και αποζημιώσεων στην Ελλάδα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails

Αναγνώστες