Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου 2010

Στειριώτικο Καρναβάλι 2010 και Έθιμα Αποκριάς στο Στείρι του χθες

Από το βιβλίο “ΣΤΕΙΡΙ: Ιστορικά – Λαογραφικά Στοιχεία” των :
Μαρίας Π. Αργυρίου και Λουκά Α. Κουσκούκη και από διήγηση των : Ουρανίας Γ. Λαγού και Ζωής Γ. Κουσκούκη

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
Απόκρεω
Για την πρώτη Κυριακή ( κρεατινή ) τίποτε το αξιοσημείωτο. Η Κυριακή όμως της Τυρινής αποτελούσε ένα ευχάριστο διάλειμμα στη ζωή του χωριού.

* Γύρω στις 9:00 το πρωί της Κυριακής όλα τα παιδιά των τσοπάνηδων έφευγαν από τα μαντριά τους και τραγουδώντας έπαιρναν το μονοπάτι για να έρθουν στο χωριό για να δούνε ή να ντυθούν << μασκαράδες >>. Γύρω στις 2:00 το μεσημέρι, μικροί και μεγάλοι, άνδρες και γυναίκες , χωριάτες και τσοπάνηδες ξεχύνονταν από τα σοκάκια και τις γειτονιές και τραγουδώντας, μαζευόντουσαν στο μαγαζί του Παπαγιάννη όπου άρχιζαν τα πειράγματα και ο χορός, άλλες φορές με το γραμμόφωνο και άλλες φορές με τους τοπικούς οργανοπαίκτες ( Καραφουντάνη, Τρόκα, Ντουντουλούτσ και τους μεταγενέστερους Κατσάρα, Φαρούκα, Νιούς, Πετράν).

* Προτού νυχτώσει τα τσοπανόπαιδα, ομάδες ομάδες έπαιρναν το δρόμο της επιστροφής άλλα για το Μεγάλο Χωράφι, Κοκκίσταινα και Ράχη και άλλα για Βολιθιά, Στράκι, Σπαραίικα , Γκούρ Κούκι, Τσιμικαίικα.

* Το βράδυ όλοι οι συγγενείς μαζεύονται σ΄ένα σπίτι, φέρνει καθ΄ένας ότι έχει ετοιμάσει, τρώνε, πίνουν,διασκεδάζουν,πολλοί δε ντύνονται μασκαράδες και επισκέπτονται άλλα σπίτια.

<< Τις μεγάλες αποκριές τρελαίνονται κι οι γριές >>.

* Μετά το φαγοπότι, όλα τα σκεύη πλένονταν με βραστό νερό γιατί την άλλη μέρα, Καθαρή Δευτέρα, άρχιζε η νηστεία. << Αύριο είναι νηστεία και δεν κάνει να έχουν " λέρες " ( λίπη ) >>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails

Αναγνώστες