Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου 2010

ΣΤΕΙΡΙ: Έθιμα Αποκριάς στο Στείρι του χθες

Από το βιβλίο “ΣΤΕΙΡΙ: Ιστορικά – Λαογραφικά Στοιχεία” των : 
Μαρία Π. Αργυρίου και Λουκά Α. Κουσκούκη και από διήγηση των : Ουρανίας Γ. Λαγού και Ζωής Γ. Κουσκούκη

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.  
Απόκρεω
Για την πρώτη Κυριακή ( κρεατινή ) τίποτε το αξιοσημείωτο. Η Κυριακή όμως της Τυρινής αποτελούσε ένα ευχάριστο διάλειμμα στη ζωή του χωριού.
  • Γύρω στις 9:00 το πρωί της Κυριακής όλα τα παιδιά των τσοπάνηδων  έφευγαν από τα μαντριά  τους  και τραγουδώντας έπαιρναν το μονοπάτι για να έρθουν στο χωριό για να δούνε  ή να ντυθούν << μασκαράδες >>. Γύρω στις 2:00 το μεσημέρι, μικροί και μεγάλοι, άνδρες και γυναίκες , χωριάτες και τσοπάνηδες ξεχύνονταν από τα σοκάκια και τις γειτονιές και τραγουδώντας, μαζευόντουσαν στο μαγαζί του Παπαγιάννη όπου άρχιζαν τα πειράγματα και ο χορός, άλλες φορές με το γραμμόφωνο και άλλες φορές με τους τοπικούς οργανοπαίκτες ( Καραφουντάνη, Τρόκα, Ντουντουλούτσ και τους μεταγενέστερους  Κατσάρα, Φαρούκα, Νιούς, Πετράν). 
  • Προτού νυχτώσει τα τσοπανόπαιδα, ομάδες  ομάδες έπαιρναν το δρόμο της επιστροφής άλλα για το Μεγάλο Χωράφι, Κοκκίσταινα και Ράχη και άλλα για Βολιθιά, Στράκι Σπαραίικα , Γκούρ Κούκι, Τσιμικαίικα. 
  •  Το βράδυ όλοι οι συγγενείς μαζεύονται σ΄ένα σπίτι, φέρνει καθ΄ένας ότι έχει ετοιμάσει, τρώνε, πίνουν,διασκεδάζουν,πολλοί δε ντύνονται μασκαράδες και επισκέπτονται άλλα σπίτια. 
<< Τις μεγάλες αποκριές τρελαίνονται κι οι γριές >>.  
  •  Μετά το φαγοπότι, όλα τα σκεύη πλένονταν με βραστό νερό γιατί την άλλη μέρα, Καθαρή Δευτέρα, άρχιζε η νηστεία. << Αύριο είναι νηστεία και δεν κάνει να έχουν " λέρες " ( λίπη ) >>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails

Αναγνώστες