H Μονή Ρίλα |
Πρόκειται για το μεγαλύτερο μοναστικό ίδρυμα στη Βουλγαρία, με συνολικό εμβαδόν των κτισμάτων 8 800 τετρ. μ., εξ ων στην εσωτερική αυλή του, η οποία έχει σχήμα ανώμαλου τετραγώνου, αναλογούν 3 200 τετρ. μ. Η πρόσβαση στην εν λόγω αυλή γίνεται μέσα από δύο πύλες που οδηγούν προς τις πόλεις Samokov και Dupnitsa. Στη θέση του κατεδαφισμένου καθολικού που είχε ανεγείρει ο Hrelyo το 1343, στα 1834-1837 ο πρωτομάστορας Pavel Ivanovich από το χωριό Krimin της Καστοριάς έκτισε το σημερινό καθολικό, που είναι αφιερωμένο στο Γενέθλιον της Θεοτόκου, και τα δύο πλευρικά παρεκκλήσια, του αγίου Ιωάννη του Ριλιώτη και του αγίου Νικολάου. Το σημερινό καθολικό είναι πεντάτρουλλο και κοσμείται από εξαιρετικής τέχνης ξυλόγλυπτο τέμπλο. Οι ιστόρησή του περατώθηκε στα 1846 χάρη στους οτρηρούς μόχθους πολλών καλλιτεχνών, ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζει ο Zahari Zograf που έχει δουλεύσει και στη Μεγίστη Λαύρα. Λίγο νωρίτερα ο Aleksi Rilets κτίζει τη βόρεια (1816-1817), την ανατολική (1817) και τη δυτική (1819) πτέρυγα της μονής. Το 1833 μεγάλο μέρος τους αποτεφρώνεται λόγω πυρκαϊάς, αλλά η αναστήλωσή τους στη σημερινή μορφή τους πραγματοποιείται τον αμέσως επόμενο χρόνο, το 1834. Το 1844 στη δυτική πρόσοψη του πύργου του Hrelyo προστίθεται κωδωνοστάσιο. Το δε 1847 ο πρωτομάστορας Milenko από το χωριό Blateshnitsa κτίζει τη νότια πτέρυγα. Οι κόρδες της μονής στεγάζουν γύρω στα 300 κελλιά και τέσσερα παρεκκλήσια – του αγίου Ιωάννου Θεολόγου και τῶν αγίων Σάββα και Συμεών στην ανατολική πτέρυγα, και του Ιωάννη Βαπτιστή και του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στη δυτική. Στη βόρεια και ανατολική κόρδα υπάρχουν ειδικά δωμάτια προορισμένα για τους κατοίκους των οικισμών που έχουν χρηματοδοτήσει την κατασκευή τους – Koprivshtitsa, Samokov, Tsirpan κοκ. Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει το μαγειριό, έργο του πρωτομάστορα Aleksi Rilets.
Στο μουσείο και τη βιβλιοθήκη της μονής φυλάσσονται δωρητικός χρυσόβουλλος λόγος του τσάρου Ιωάννη Shishman του 1378, εικονογραφημένα ευαγγέλια από το Krupnik και τη Suceava, καθώς επίσης και ο εξαιρετικής τέχνης ξυλόγλυπτος σταυρός του μοναχού Ραφαήλ, για την αποπεράτωση του οποίου χρειάσθηκαν δώδεκα ολόκληρα χρόνια (1790-1802).
42 φωτογραφίες από την επίσκεψή μας στην Μονή της Ρίλας, που περιλαμβάνεται στην κατάλογο τόπων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου