Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2011

Κάτω στον Πειραιά.

Τον Φεβρουάριο του 2012 ξανανοίγει το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Το σήμα κατατεθέν του μεγάλου λιμανιού της χώρας, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, αναμένεται να ανοίξει και πάλι τις πόρτες του τον Φεβρουάριο του 2012, έπειτα από έξι ολόκληρα χρόνια. Οι εργασίες πλήρους συντήρησής του, που ξεκίνησαν από το 2008, από την Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων του ΥΠΠΟΤ, έχουν μπει στην τελική ευθεία ενώ τώρα βρίσκεται στο στάδιο όπου μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές, όπως λένε οι υπεύθυνοι ολοκλήρωσης του έργου.

Πρόκειται ένα εξαιρετικό κτίσμα του 19ου αιώνα, το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές μετά τους σεισμούς, του 1981 και του 1999, και παρέμεινε κλειστό μέχρι να εκδοθεί κονδύλι ύψους 36 εκατ. ευρώ, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Γ' ΚΠΣ και το ΕΣΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι το Δημοτικό Θέατρο θεμελιώθκε με πρωτοβουλία του δημάρχου Τρύφωνα Μουτζόπουλου και ολοκληρώθηκε το 1895 με Δήμαρχο τον Θεόδωρο Ρετσίνα, ενώ σχεδιάστηκε από τον καθηγητή του ΕΜΠ Ιωάννη Λαζαρίμο με προϋπολογισμό τότε 450.000 δραχμές και τελικό κόστος έργου τις 900.000 δραχμές.
Η σκηνή του θεάτρου γνώρισε μεγάλες μέρες, αφού φιλοξένησε, ανάμεσα σε άλλους, ηθοποιούς όπως ο Ροντήρης, ο Κουν, ο Καραντινός, η Κοτοπούλη, η Παξινού και ο Κατράκης. Με τα χρόνια όμως το θέατρο ξέπεσε αφού πια παρουσίαζε θιάσους δευτέρας διαλογής, συλλόγους για την κοπή της πίτας, ακόμα και καλλιστεία και ομαδικούς γάμους την περίοδο της δικτατορίας, με τις ευλογίες του τότε δημάρχου Αρ. Σκυλίτση.  
Σε λίγο καιρό λοιπόν το ιστορικό θέατρο καλείται να κερδίσει το στοίχημα και να ξαναβρεί την παλιά του αίγλη και να ξαναζωντανέψει, υπενθυμίζοντας μας ότι το Δημοτικό Θέατρο αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην πνευματική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της πόλης του μεγάλου λιμανιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:

Η διεύθυνση μας είναι:
Εκπολιτιστικός Σύλλογος Στειρίου
Στείρι Λιβαδειάς
32100 Λιβαδειά

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: lopke.stiriou@gmail.com ή
ekpol.stiriou@hotmail.com
Ιστοσελίδα: http://stirion1982.blogspot.com

...................................................................

Για χορηγίες προς τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Στειρίου:

ΑΓΡΟΤΙΚΉ ΤΡΆΠΕΖΑ ΕΛΛΆΔΟΣ Α.Ε.

ΚΑΤΆΣΤΗΜΑ :

ΑΡΙΘΜΌΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΎ:

ΙΒΆΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΎ:

............................................................

Τα μέλη του Δ.Σ.

  • ΠΡΟΕΔΡΟΣ : ΜΠΕΛΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
  • ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ : ΑΝΕΣΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
  • ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ : ZAKKAΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
  • ΤΑΜΙΑΣ: ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
  • ΕΙΔ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ : ΑΡΓΥΡΙΟΥ ΛΟΥΚΑΣ
  • ΜΕΛΟΣ: ΑΡΓΥΡΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ

  • ΜΕΛΟΣ: ΠΑΣΤΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

·

Αναγνώστες