Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου 2013

Ελληνικό Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού: Η αξία των Πολιτιστικών Συλλόγων.

Σε καιρούς κρίσης, η δραστηριότητα και η συνεύρεση των ανθρώπων μέσω των Πολιτιστικών Συλλόγων δεν μπορεί να θεωρείται ως πολυτέλεια αλλά ως ανάγκη και κρίνεται απαραίτητη. Παρόλο που από μόνοι τους οι Σύλλογοι θεωρούνται πολυτέλεια, ένας σύλλογος σωστά δομημένος και καταρτισμένος προσφέρει τόσο στα μέλη του όσο και στο άμεσο περιβάλλον του.

Η προσφορά του περιλαμβάνει την διαρκή επιμόρφωση των μελών του μέσω της συλλογής ιστορικών και λαογραφικών στοιχείων ,ηθών και εθίμων διαφόρων γεωγραφικών περιοχών.
Την υψηλού επιπέδου ψυχαγωγία μέσω δραστηριοτήτων όπως μουσική, τραγούδι, χορός, θέατρο, ζωγραφική κ.α.
Ιδιαίτερα σημαντική  είναι και η προσφορά τους, αυτή της ψυχολογικής υποστήριξης, καθώς τα μέλη συνευρίσκονται, εκφράζονται, συνεργάζονται, διασκεδάζουν, εξωραΐζουν, δημιουργούν και ενεργούν.
Ως σαν μια άλλη«Εκκλησία του Δήμου» κάθε σύλλογος οφείλει να παραδίδει μαθήματα Δημοκρατίας, απόρροια της συλλογικότητας, δημιουργώντας έργο το οποίο μεταβιβάζει στις επόμενες γενιές.
Δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε και το ενδεχόμενο να λειτουργεί ως μέσο συμπλήρωσης, συμμετοχής, συνεργασίας, παρακίνησης αλλά και ιδεών των διαφόρων δημόσιων οργανισμών(υπουργεία, δήμοι κ.α.) ώστε να συνυπάρξουν για ένα  καλύτερο αποτέλεσμα.
Πρωταρχικής σημασίας είναι η δημιουργία σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των ανθρώπων αλλά και θέσεων εργασίας καθώς μέσω των ερασιτεχνικών αυτών δραστηριοτήτων απασχολούνται και επαγγελματίες, όπως: ηχολήπτες ,τραγουδιστές, μουσικοί και κατασκευαστές παραδοσιακών φορεσιών, επαγγελματίες ειδών μαζικής εστίασης, μάγειροι, γραφίστες, χορογράφοι, δάσκαλοι χορού και πολλοί  άλλοι κι ακόμα εμπορικές συναλλαγές όπως η ενοικίαση χώρων, αιθουσών κλπ.
Ακόμα επειδή η βαθιά γνώση του παρελθόντος πάντα θα αποτελεί αδιαμφισβήτητα βασική προϋπόθεση για την διαμόρφωση ενός υγιούς μέλλοντος, γι’ αυτό και για όλα τα παραπάνω, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι κρίνονται σαφώς απαραίτητοι. Είναι καθήκον μας λοιπόν, όλοι εμείς, καθώς και οι διάφοροι φορείς να συμβάλλουμε για την εύρυθμη λειτουργία τους ώστε να μπορούν να υλοποιούνται με ευκολία οι στόχοι και οι δραστηριότητές τους.
Βαγγελιώ Ιερωνυμάκη                                           Βάσω  Κιούση
 για το Κ.Ε.Τ.ε                                                       για το ΕΚΤ&Π

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails

Αναγνώστες