Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2009

Ημερήσια εκπαιδευτική επίσκεψη στο Στείρι

Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Στειρίου συμβάλλοντας στην ανάπτυξη και στην προβολή των χώρων του χωριού μας έστειλε στα Γυμνάσια και Λύκεια της Αττικής και Στερεάς Ελλάδος την ακόλουθη επιστολή - πρόσκληση.

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί
Αναγνωρίζοντας το δύσκολο κι επίπονο έργο που επιτελείτε,
κατανοώντας την ανάγκη της επαφής των μαθητών με μορφωτικά αντικείμενα,
έχουμε να σας προτείνουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση για ημερήσια εκπαιδευτική επίσκεψη.
Ο χώρος που σας προτείνουμε να επισκεφτείτε είναι το χωριό Στείρι του Δήμου Διστόμου.
Το Στείρι , το όμορφο χωριό μας, βρίσκεται σε πολυποίκιλο φυσικό περιβάλλον στους πρόποδες του Ελικώνα του βουνού των μουσών, αγναντεύοντας τον περήφανο Παρνασσό!
Το χωριό μας που σέρνει μια ιστορία χιλιετιών (αρχαία Στείριδα), είναι άρρηκτα δεμένο με το μεγαλόπρεπο χιλιόχρονο βυζαντινό μοναστήρι του Οσίου Λουκά του εν τω Στειρίω.
Σε δέκα πέντε χιλιόμετρα περίπου βρίσκεται το μεγάλο εργοστάσιο του Αλουμινίου της Ελλάδος που μπορείτε να επισκεφτείτε με τους μαθητές σας. Θα γνωρίσουν από κοντά την βιομηχανική παραγωγή, το βιολογικό καθαρισμό και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Ιστορία , πολιτιστική κληρονομιά , βυζαντινή μεγαλοπρέπεια , φυσική ομορφιά και σύγχρονος τεχνικός πολιτισμός με τις περιβαλλοντικές του επιπτώσεις , εναλλάσσονται ευχάριστα στην ημερήσια εκδρομή που σας προτείνουμε !

Στείρι Βοιωτίας

( Το Στείρι)

Στην δυτική πλευρά της Βοιωτίας, σε απόσταση 29 χιλ. από την Λιβαδειά, στις πλαγιές του Ελικώνα, αποκαλύπτεται σαν πίνακας ζωγραφικής ένας ήμερος τόπος γεμάτος ελιές, αμπέλια, δάσος και στη μέση ξεπροβάλλουν όμορφα σπίτια με τις κεραμοσκεπές να ξεχωρίζουν. Είναι το χωριό Στείρι, που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη καθώς η φύση έχει χρησιμοποιήσει όλη την χρωματική παλέτα της για να στολίσει το τοπίο.

Το χωριό έχει 700 περίπου κατοίκους, βρίσκεται σε υψόμετρο 574 μ. στις δυτικές πλαγιές του Ελικώνα και αγναντεύει τον Παρνασσό. Λες και είσαι σε φυσικό μπαλκόνι, η θέα με τους χαμηλούς λόφους, τους μικρούς κάμπους και τα ψηλά βουνά τριγύρω είναι η καλύτερη της περιοχής.

Το κλίμα του χωριού είναι εξαιρετικό, με ήπιους σχετικά χειμώνες, δροσερό καλοκαίρι και ελάχιστη υγρασία.

Αξιοθέατα

· Το χωριό έχει 4000 χρόνια συνεχούς παρουσίας. Σώζονται τμήματα της ακρόπολης της αρχαίας Στείριδας καθώς και μυκηναϊκοί τάφοι.

· Δίπλα από το χωριό, σε απόσταση 4 χιλ. το Μοναστήρι του Οσίου Λουκά

( Ο Όσιος Λουκάς )

δεσπόζει με την παρουσία του και είναι γνωστό για τα ωραιότατα ψηφιδωτά και την αρχιτεκτονική του. Πρόκειται για βυζαντινό ναό, αντίγραφο της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, το μεγαλύτερο σε μέγεθος της Δυτικής Ευρώπης.

· Εντυπωσιακό είναι το φαράγγι της Κλεισούρας με μήκος 6 χιλ. το οποίο διασχίζεται εύκολα από βατό μονοπάτι, αρχίζει κάτω από τον Όσιο Λουκά και καταλήγει στο εργοστάσιο Αλουμινίου

( Το γεφύρι του Λεόντιου )

· Ο γειτονικός Ελικώνας με τα πανέμορφα ελατοδάση του, προσφέρεται για πεζοπορία και ορεινή ποδηλασία. Η θέα από τον Ελικώνα προς τον Κορινθιακό και προς τον κάμπο της Κωπαΐδας είναι μοναδική. Ενδιαφέρουσες τοποθεσίες στο βουνό είναι το Βερθιπό, μία απότομη και βαθύσκιωτη χαράδρα γεμάτη έλατα και αγριολούλουδα καθώς και ο Αγ.Παντελεήμονας, ένα πανέμορφο οροπέδιο στα 850μ.υψόμετρο.

· Επίσης το οροπέδιο της Σκαριτσάς στα 750μ.είναι ιδανικό για πεζοπορία. Η περιοχή αυτή έχει υγιεινό κλίμα και φημίζεται για τις πολύ νόστιμες γίδες.

· Λίγο πιο έξω από το χωριό, ξεχωρίζει το εξωκκλήσι του Οσίου Συμεών μέσα στα θεόρατα πλατάνια. Εκεί μπορεί να απολαύσει κανείς τον ίσκιο των δέντρων και το νερό από το παλιό πέτρινο πηγάδι.

· Ένα άλλο όμορφο εξωκκλήσι είναι του Αγ.Γεωργίου, με ωραία θέα προς τον Παρνασσό.

· Ενάμισι χλμ. έξω από το Στείρι έγινε στις 10 Ιουνίου 1944 μάχη μεταξύ ανταρτών και Γερμανών και ακολούθησε η σφαγή του Διστόμου.

· Σε κοντινή απόσταση από το Στείρι βρίσκονται οι Δελφοί, η Αράχωβα και τα χιονοδρομικά κέντρα Παρνασσού. Οι παραλίες του Αγ.Ισιδώρου, Άσπρων Σπιτιών και Στειρίου (Αγ.Νικολάου) απέχουν 15χλμ.

Έχοντας κανείς ως αφετηρία το Στείρι, σε λίγα λεπτά βρίσκεται είτε στο βουνό είτε στην θάλασσα, απολαμβάνοντας και τις δύο δυνατότητες που έχει.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Στειρίου προσφέρει δωρεάν ξενάγηση σε οργανωμένες ομάδες επισκεπτών στην Μονή Οσίου Λουκά και στο γειτονικό εργοστάσιο Αλουμινίου.

( Το Αλουμίνιο της Ελλάδος )

Πληροφορίες στα τηλέφωνα : 6932501376 ( Δημήτρης Λαγός ) -- 6932253187 ( Γιώργος Μπελίτσας )Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Στείρι Βοιωτίας

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%84%CE%B5%CE%AF%CF%81%CE%B9_%CE%92%CE%BF%CE%B9%CF%89%CF%84%CE%AF%CE%B1%CF%82

Μονή Οσίου Λουκά
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%BF%CE%BD%CE%AE_%CE%9F%CF%83%CE%AF%CE%BF%CF%85_%CE%9B%CE%BF%CF%85%CE%BA%CE%AC

Αλουμίνιο της Ελλάδος
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%AF%CE%BD%CE%B9%CE%BF_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%BF%CF%82

Γεώργιος Π. Κρέμος
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B5%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%A0._%CE%9A%CF%81%CE%AD%CE%BC%CE%BF%CF%82

Άγιος Νικόλαος ο Αποδημητής
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%86%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%9D%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BB%CE%B1%CE%BF%CF%82_%CE%BF_%CE%91%CF%80%CE%BF%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%B7%CF%84%CE%AE%CF%82

Χρήστος Νταβέλης
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A7%CF%81%CE%AE%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%82_%CE%9D%CF%84%CE%B1%CE%B2%CE%AD%CE%BB%CE%B7%CF%82

Μεδεών Φωκίδας
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B5%CE%B4%CE%B5%CF%8E%CE%BD_%CE%A6%CF%89%CE%BA%CE%AF%CE%B4%CE%B1%CF%82

Μάχη του Στειρίου
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%AC%CF%87%CE%B7_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%A3%CF%84%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια παιδιά για την προσπάθεια που κάνετε για την προβολή του χωριού μας. Δυστυχώς για μια ακόμη φορά η Δημοτική αρχή κοιμάται τον ύπνο του δικαίου.
( Και η νυν και η τέως )

Related Posts with Thumbnails

Αναγνώστες