Το πρωί του Σαββάτου της 10ης Ιουνίου του 1944 οι δυνάμεις του 11ου Λόχου του ΙΙΙ/34 τάγματος του ΕΛΑΣ με Διοικητή τον Λοχαγό Χριστόφορο έφυγαν από το Κυριάκι και κατέβηκαν στο Στείρι , περιμένοντας τις επίλεκτες δυνάμεις των Γερμανών που είχαν διαταχθεί από την Λιβαδειά και την Άμφισσα να έλθουν με σκοπό την τρομοκράτη και εκφοβισμό του πληθυσμού του Διστόμου, του Στειρίου και του Κυριακίου . Εκείνη την χρονική περίοδο πολλοί κάτοικοι των χωριών αυτών ήσαν οργανωμένοι στο ΕΑΜ και βοηθούσαν τον ΕΛΑΣ στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας ,ενώ το Γ΄ Ράιχ είχε υποστεί σημαντικές ήττες.
Οι αντάρτες φτάνοντας στο Στείρι έστησαν ενέδρα με τρείς Διμοιρίες στη θέση Λιθαράκι 1,5 χιλιόμετρο πριν το χωριό περιμένοντας τους Γερμανούς. Πριν τις 12:00 το μεσημέρι, 4 Γερμανικά και 2 επιταγμένα Ελληνικά φορτηγά γεμάτα με άνδρες των SS μεταμφιεσμένους σε χωρικούς, έφυγαν από το Δίστομο με προορισμό το Στείρι με σκοπό να συνεχίσουν και εκεί τα ίδια (βιαιοπραγίες και εκφοβισμό του πληθυσμού).Όταν η φάλαγγα έφθασε στην κατάλληλη απόσταση οι άντρες του ΕΛΑΣ άνοιξαν πυρ εναντίον των Γερμανών SS. Η μάχη κράτησε περίπου μέχρι τις δύο το μεσημέρι. Οι απώλειες των Γερμανών ήταν περίπου 40 νεκροί άνδρες, μεταξύ αυτών και ο Διοικητής τους, ο οποίος μεταφέρθηκε τραυματισμένος και πέθανε στο Δίστομο ενώ τον Ελλήνων 1 νεκρός.
Οι Γερμανοί επιστρέφοντας στο Δίστομο αιματοκύλησαν το χωριό,( η θηριωδία αυτή ξεσήκωσε παγκόσμια κατακραυγή και ακόμα και σήμερα προκαλεί συγκίνηση ) από τις οποίες κατά τύχη γλίτωσε το Στείρι. Ανάμεσα στα 218 θύματα εκείνης της αποφράδας ημέρας του Ιούνη ήταν και δύο Στειριώτες που βρισκόντουσαν στο Δίστομο εκείνη την ημέρα. Ο Γεώργιος Ιωάν. Λαγός 35 χρονών που έβοσκε πρόβατα και η Ασήμω Σωτηρίου 61 χρονών που βρέθηκε στο σπίτι του γαμπρού της, γλιτώνοντας όμως το εγγονάκι της κρύβοντάς το κάτω από τις φούστες της ενώ εκείνη δεχόταν όλα τα πυρά των Γερμάνων.
Βιβλιογραφία
* Ν. Ασημάκης ‘’ Η μάχη του Στειρίου της 10ης Ιουνίου και η αλήθεια για την σφαγή του Διστόμου’’ Εμβόλιμον τεύχος 21-22 Ιούνιος 1994
* Μαρίας Π. Αργυρίου - Λουκάς Α. Κουσκούκης « Στείρι ( Ιστορικά - Λαογραφικά στοιχεία ) »
* Εμμανουήλ Μορφιαδάκης « Λαογραφία Στειρίου ». 1969
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
* http://indy.gr/analysis/63-3c7ronia-ap-ti-sfag-toy-distomoy-10-6-44
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου