Τρίτη, 3 Νοεμβρίου 2009

Μνημόνιο στρατηγικής συνεργασίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας με το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας και το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού προχωρούν στην υπογραφή μνημονίου στρατηγικής συνεργασίας με αντικείμενο την από κοινού ανάπτυξη και προβολή του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής της Βοιωτίας.

Το συγκεκριμένο μνημόνιο εκφράζει τη βούληση των δύο φορέων να επεκτείνουν τη συνεργασία τους, αξιοποιώντας αφενός την τεχνογνωσία του ΙΜΕ και αφετέρου τη δυναμική παρουσία της τοπικής αυτοδιοίκησης της περιοχής, κάτι το οποίο θα αποτελέσει πρότυπο καλής πρακτικής συνεργασίας μεταξύ φορέων εθνικής εμβέλειας και τοπικών φορέων και για άλλες περιοχές της χώρας μας.

Tο Ίδρυμα Mείζονος Eλληνισμού είναι κοινωφελής φορέας εθνικής εμβέλειας και έχει στόχο τη διάσωση και διάδοση της ιστορικής μνήμης και παράδοσης, τη συνειδητοποίηση της οικουμενικής διάστασης του Ελληνισμού και την προβολή της συμβολής του στην εξέλιξη του πολιτισμού. Το ΙΜΕ αναπτύσσει σημαντική ιστορική και αρχαιολογική έρευνα, υλοποιεί ερευνητικά έργα, δημιουργεί κόμβους για την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό ενώ, αξιοποιώντας τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις της πληροφορικής, καθώς και οπτικοακουστικά και διαδραστικά μέσα, φιλοξενεί στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», στην οδό Πειραιώς 254, προβολές Εικονικής Πραγματικότητας, μόνιμες και προσωρινές εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Το έργο και η τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει το ΙΜΕ έχουν συνεισφέρει ουσιαστικά στη διεθνή προβολή της χώρας μας μέσα από δεκάδες έργα που αφορούν την ιστορία, τον πολιτισμό και το φυσικό περιβάλλον και έχουν καθιερώσει μια νέα προσέγγιση της χρήσης των πλέον προηγμένων τεχνολογιών στο χώρο του πολιτισμού, συμβάλλοντας στη δημιουργία νέων διεθνών προτύπων.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της –με δράσεις που αναπτύσσει η ίδια και οι τοπικοί ΟΤΑ– να προωθήσει την τοπική ανάπτυξη και με στόχο την ανάδειξη, διάσωση και προώθηση του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής, προωθεί μέσα από τη συγκεκριμένη συνεργασία την εθνική προσπάθεια ανάδειξης και αξιοποίησης του πολιτιστικού αποθέματος της χώρας προς όφελος των πολιτών της.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, έχει ήδη ξεκινήσει το έργο «Εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας στη Βοιωτία: Μαντείο Τροφωνίου και Μυκηναϊκή Θήβα και δικτυακή πύλη πολιτισμού και τουρισμού Βοιωτίας».Tο έργο, με προϋπολογισμό 1,2 εκ. ευρώ, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Ψηφιακή Σύγκλιση, που πρόκειται να υλοποιηθεί μέσα στα επόμενα 3 χρόνια. Με τη συνεργασία των Δήμων Λεβαδέων και Θηβαίων και των αναπτυξιακών τους εταιριών και με την υποστήριξη της αρχαιολογικής εφορίας της περιοχής, και της Αναπτυξιακής Εταιρείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας το συγκεκριμένο έργο αναδεικνύει σημαντικά μνημεία της Βοιωτίας και δημιουργεί ένα νέο τρόπο δικτυακής πρόσβασης στον πολιτιστικό πλούτο και το τουριστικό δυναμικό της.

Για περισσότερες πληροφορίες:
1) κος Λουκάς Καράντζαλης -Αντινομάρχης Βοιωτίας-22613-50311, 50305,50306
2) κα Λήδα Καρανικολού, Υπεύθυνη Επικοινωνίας ΙΜΕ,
τηλ. 212 254 0444 ή 212 254 000 (κωδικός 0444)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails

Αναγνώστες