Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Μύθοι και ιστορίες της φωτιάς .

Δύο ευφάνταστες και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εκθέσεις ετοιμάζουν ο διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου δρ Γεώργιος Κακαβάς και οι συνεργάτες του. Θα εγκαινιαστούν μέσα στον Οκτώβριο, δίνοντας ακόμη μια ευκαιρία στο μουσείο να πλησιάσει το ευρύ κοινό και να δείξει ένα «ζωντανό» πρόσωπο.


Στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Δράσης Περιβάλλον και Πολιτισμός 2012, με θέμα «Παντέχνου Πυρός Σέλας - Λαμπερές Ιστορίες Φωτιάς», το Νομισματικό Μουσείο συμμετέχει δυναμικά. «Ο εορτασμός, εμπνευσμένος από τον μύθο του Προμηθέα, καταδεικνύει τη δύναμη της φωτιάς ως ενέργειας, φωτός και αισιοδοξίας και πολύτιμου δώρου για τον άνθρωπο» λέει στο «Εθνος» ο δρ Κακαβάς. «Παράλληλα προβάλλει το διττό χαρακτήρα της, ως αιτίας καταστροφής και λαίλαπας που αφανίζει τη ζωή και τη δημιουργία».

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 11 Οκτωβρίου και διαρθρώνεται σε δύο ενότητες, όπως εξηγεί ο διευθυντής του μουσείου: Στην ενότητα «Φωτιά και νόμισμα», παρουσιάζονται νομίσματα και μετάλλια από την αρχαιότητα μέχρι και τη νεότερη εποχή με παραστάσεις και συμβολισμούς που εκφράζουν τη ζωογόνο και δημιουργική δύναμη της φωτιάς. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον Ηφαιστο.

«Θησαυροί»
Στην ενότητα «Αρχαιολογία και φωτιά», προβάλλεται η καταστροφική ή η προστατευτική δράση της φωτιάς ως προς τη διατήρηση αρχαίων τεχνουργημάτων. Εκτίθενται νομισματικοί «θησαυροί» από την αρχαία Ελλάδα και το Βυζάντιο που έχουν υποστεί χαρακτηριστικές φθορές από πυρκαγιά και ανασκαφικά ευρήματα που δεν θα είχαν διασωθεί εάν δεν καίγονταν, όπως για παράδειγμα σφραγίσματα και πινακίδες γραμμικής γραφής Β, από ωμό πηλό. Μαζί, φιλοξενείται ανάλογη έκθεση της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων. Το στήσιμο της έκθεσης αποτελεί δημιουργία και έμπνευση της Μαρίας Λαμπρινού. Συνεργάστηκε ο Σταμάτης Ζάννος.

Η δεύτερη έκθεση, που θα εγκαινιαστεί στις 18 Οκτωβρίου, οργανώθηκε σε συνεργασία με τη Βίκυ Τσαλαματά, αναπληρώτρια καθηγήτρια στην ΑΣΚΤ. Εχει τίτλο «Κοιτάσματα πολιτισμού: από τους αρχαίους σφραγιδόλιθους στη σύγχρονη χαρακτική». Πραγματοποιείται με αφορμή το Δεύτερο Διεθνές Φεστιβάλ Χαρακτικής και Εκτυπώσεων της Αθήνας, το «Athens Print Fest».

Στη μικρή αίθουσα των περιοδικών εκθέσεων του Ιλίου Μελάθρου θα εκτεθούν οκτώ έργα της εικαστικού σε μεικτή τεχνική εμπνευσμένα από σφραγιδόλιθους σε «διάλογο» με δεκαεννέα αρχαίους σφραγιδόλιθους και δύο σφραγιδοκύλινδρους. Τα έργα, αριστουργήματα μικροτεχνίας, προέρχονται από τις συλλογές του Νομισματικού Μουσείου, του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών. Ανάμεσά τους είναι σφραγιδόλιθοι από τη συλλογή Σλήμαν, που εκτίθενται για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό.

«Η πρακτική της σφράγισης και οι τεχνικές που την υποστηρίζουν είναι παγκόσμιες, διαχρονικές και διαπολιτισμικές» τονίζει ο Γ. Κακαβάς.
«Το ίχνος του αποτυπώματος του ανθρώπου, δήλωση της ταυτότητας και μοναδικότητάς του, εξελίχθηκε σταδιακά δίνοντας τη θέση του σε προσωπικά αντικείμενα, όπως οι σφραγιδόλιθοι, που επιτελούσαν τον ίδιο σκοπό. Σήμαναν την ιδιότητα ή το αξίωμά του, σφράγιζαν την ιδιοκτησία του, διασφάλιζαν τα αγαθά του κατά την αποθήκευση και τη μεταφορά τους, διαφύλατταν το απόρρητο των εγγράφων και των επιστολών του. Οι σφραγιδόλιθοι χρησιμοποιούνταν επίσης ως φυλαχτά ή κοσμήματα κατευνάζοντας τους φόβους, ικανοποιώντας την ανθρώπινη ματαιοδοξία, επισφραγίζοντας τις ανθρώπινες σχέσεις».

Η έκθεση εντάσσεται «στο πλαίσιο των νέων καινοτόμων δράσεων του Νομισματικού Μουσείου, που στόχο έχουν την προβολή του Μουσείου στο ευρύ κοινό, την ανάπτυξη του διαπολιτισμικού διαλόγου, τη δυναμική συμμετοχή του στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της χώρας μας, με την ανάδειξη του σύγχρονου πολιτισμού και τη συνομιλία της αστείρευτης, πολιτιστικής μας παρακαταθήκης με την καλλιτεχνική δημιουργία της εποχής μας».

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΤΤΗ

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails

Αναγνώστες