Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Απεβίωσε ο συγγραφέας Χρόνης Μίσσιος.


Σε ηλικία 82 ετών έφυγε από τη ζωή ο συγγραφέας Χρόνης Μίσσιος, ο οποίος νοσηλευόταν σε ιδιωτικό νοσοκομείο της Αθήνας, ενώ «πάλεψε» με τον καρκίνο αρκετά χρόνια.

Το τελευταίο αντίο στον Χρόνη Μίσσιο, από συγγενείς και φίλους, θα δοθεί αύριο Τετάρτη στις 2 μετά το μεσημέρι στο Μικροχώρι Καπανδριτίου.

Ο Χρόνης Μίσσιος γεννήθηκε στην Καβάλα το 1930, από γονείς καπνεργάτες, και έζησε τα πρώτα παιδικά του χρόνια στα Ποταμούδια, μια γειτονιά γεμάτη πρόσφυγες, καπνεργάτες από τη Θάσο και παράνομους κομμουνιστές κυνηγημένους από τη δικτατορία του Μεταξά.


Είναι η περίοδος που η οικογένειά του κατέφυγε στη Θεσσαλονίκη και ο Μίσσιος δούλευε μικροπωλητής, με κασελάκι, στο λιμάνι. Το σχολείο το σταμάτησε στη δεύτερη τάξη του δημοτικού.

Από τα Γιαννιτσά, όπου τον έστειλε ο Ερυθρός Σταυρός μαζί με άλλα παιδιά για να γλιτώσουν από την πείνα της Κατοχής, πέρασε στους αντάρτες. Με την απελευθέρωση επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη και οργανώθηκε στον Δημοκρατικό Στρατό Πόλεων. Το 1947 συνελήφθη, βασανίστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο. Έζησε εννιά μήνες περιμένοντας κάθε πρωί να τον εκτελέσουν και γλίτωσε τον θάνατο χάρη σ' ένα τυχαίο γεγονός.

Έκτοτε, μέχρι και τον Αύγουστο του 1973 (αμνηστία του Παπαδόπουλου) πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του σε φυλακές και εξορίες, ως πολιτικός κρατούμενος (Μακρονήσι, Aϊ - Στράτης, Αβέρωφ, Κέρκυρα, Κορυδαλλός, κ.ά.). Εκεί έμαθε ανάγνωση και γραφή.

Το πρώτο του βιβλίο «Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς...» (Γράμματα, 1985), τον καθιέρωσε από τους πρώτους μήνες της κυκλοφορίας του ως συγγραφέα στη συνείδηση κριτικής και κοινού. Την ίδια ανταπόκριση βρήκε και το δεύτερο βιβλίο του «Χαμογέλα ρε, τι σου ζητάνε;» (Γράμματα, 1988). «Κοσμοκαλόγερος», σαν τους ήρωες ορισμένων από τα βιβλία του, ο Χρόνης Μίσσιος ζούσε εδώ και πολλά χρόνια στο Καπανδρίτι.

Βιβλία

«Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς», Γράμματα, (1985)

«Χαμογέλα, ρε... τι σου ζητάνε;», Γράμματα, (1988)

«Τα κεραμίδια στάζουν», Γράμματα, (1991)

«Το κλειδί είναι κάτω από το γεράνι», Γράμματα, (1996)

«Ντομάτα με γεύση μπανάνας», Γράμματα, (2001)

«Ο Χρόνης Μίσσιος διαβάζει Χρόνη Μίσσιο», Bond - us music [κείμενα, αφήγηση], (2009)

Συμμετοχή σε συλλογικά έργα

«Βόλος: Μια πόλη στη λογοτεχνία», Μεταίχμιο, (2001)

«Παλίμψηστο Καβάλας», Εκδόσεις Καστανιώτη, (2009)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails

Αναγνώστες