Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012

Κινηματογραφική λέσχη Λιβαδειάς: Πέρα απ’ το λόφο.

 Την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012   στις 9.00 μ.μ. στο δημοτικό θέατρο Λιβαδειάς (Δωδεκανήσου 5) θα προβληθεί ταινία «Πέρα απ’ το λόφο» του Εμίν Αλπέρ.
Ένα ειδυλλιακό τοπίο στα βάθη της Ανατολίας: ένα απομονωμένο αγροτικό σπίτι χαμένο ανάμεσα σε εντυπωσιακά φαράγγια, ήσυχα ρυάκια, ανοιχτές πεδιάδες, δάση από λεύκες. Ένας ηλικιωμένος άντρας, συνταξιούχος δασοφύλακας ζει εκεί με την οικογένεια των χωρικών που φροντίζει τα χωράφια του.

Μια ανοιξιάτικη μέρα, ο χωρισμένος γιος του με τα δυο εγγόνια του, θα έρθει να τον επισκεφτεί. Η στιγμή δεν είναι η καλύτερη, ο δασοφύλακας βρίσκεται σε μια διαμάχη με τους νομάδες που βοσκούν τις κατσίκες στα χωράφια του, καταστρέφοντας τη σοδειά του. Όταν θα σφάξει μια από αυτές, για «να πληρωθεί για τη ζημιά» και να γιορτάσει την άφιξη των επισκεπτών του, η ένταση θα αρχίσει να ανεβαίνει και μια καραμπίνα που βρίσκεται συχνά στα χέρια του νεότερου εγγονού του, δεν είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να λυθούν οι διαφωνίες.
Η πρώτη μεγάλου μήκους του Εμίν Αλπέρ είναι αναμφίβολα ένα φιλμ που απαιτεί την προσοχή. Από το εντυπωσιακό σκηνικό της Τουρκικής φύσης, ως την εξαιρετική σκιαγράφηση των χαρακτήρων και την λεπτή ειρωνεία με την οποία κοιτάζει πιο βαθιά απ’ όσο η ιστορία αρχικά σε υποψιάζει. Δομημένη στο ύφος ενός γουέστερν, ή ενός ράθυμου θρίλερ, αγγίζει τα όρια μιας μαύρης, τραγικής κωμωδίας, που μιλά για το πόσο εύκολο είναι να φανταστείς και να κατασκευάσεις εχθρούς, πόσο απλό αλλά και πόσο επικίνδυνο να ρίχνεις βιαστικά το φταίξιμο σε άλλους, πως η ψυχολογία του όχλου παίρνει δίχως κόπο το πάνω χέρι, πόσο λάθος το να ψάχνεις αποδιοπομπαίους τράγους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails

Αναγνώστες