Κυριακή, 7 Απριλίου 2013

Ο Δ. Μυταράς μιλά τη «Γλώσσα της τέχνης».


Σαν ξεναγός στο μαγικό βασίλειο της τέχνης, στην ομορφιά του αλλά και στα μυστικά του, το νέο βιβλίο του ζωγράφου Δημήτρη Μυταρά, με τίτλο «Η γλώσσα της τέχνης», παρουσιάζεται σε ειδική εκδήλωση στο Ίδρυμα Ευγενίδου, τη Δευτέρα 8 Απριλίου, στις 7 το απόγευμα.
«Σαν δάσκαλος, πάντοτε θεωρούσα χρέος μου να μεταφέρω τις εμπειρίες μου  - και με τη βοήθεια της συζύγου μου Χαρίκλειας - και είμαι ευτυχής που, σήμερα, μπορώ να παραδώσω αυτό το βιβλίο για όσους θέλουν να αποκτήσουν γνώσεις επάνω στην εικαστική δημιουργία», αναφέρει ο Δημήτρης Μυταράς για αυτό το βιβλίο, που άρχισε να γράφεται πριν 15 χρόνια και εκδόθηκε από το Ίδρυμα Ευγενίδου.


Στηριγμένο σε μια σειρά διαλέξεων, οι οποίες σχεδόν κάθε εβδομάδα ενημέρωναν για διάφορα εικαστικά θέματα τους φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών, στην οποία διδάσκει ο καλλιτέχνης, «Η γλώσσα της τέχνης» απευθύνεται σε όλους, καλλιτέχνες και μη.
Φιλοδοξία και ευχή του Δημήτρη Μυταρά είναι από τη μία να βοηθήσει τους νέους ζωγράφους, και από την άλλη να ενημερώσει εκείνους που δεν ασχολούνται με την τέχνη αλλά θα ήθελαν να βελτιώσουν τις γνώσεις τους και μαζί να ξεπεράσουν τους φόβους, που, ίσως, προκαλεί το «απρόσιτο» της καλλιτεχνικής δημιουργίας, όπως αναφέρεται στον πρόλογο του βιβλίου. 
Με λίγα λόγια, όπως σημειώνει μεταξύ άλλων στην εισαγωγή του βιβλίου η Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα: «Το βιβλίο τούτο αποτελεί έναν πλοηγό, έναν οδηγό προς ναυτιλλομένους για όσους θέλουν να ριψοκινδυνεύσουν στην απέραντη μυστηριώδη θάλασσα της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Σου μαθαίνει να βλέπεις τη φύση, να διαβάζεις τα χρώματα, τις εναλλαγές του φωτός και της σκιάς, να διαβάζεις “τον μάγο ήλιο”…».
Οι ομιλητές
Στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου, που θα πραγματοποιηθεί με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, θα μιλήσουν ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο Πρύτανης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Γεώργιος Χαρβαλιάς, η Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης και Ομότιμη Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης, Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα, ο ποιητής Γιάννης Κοντός και η δημοσιογράφος  Άννα Γριμάνη, ενώ θα ακολουθήσει συνομιλία του Δημήτρη Μυταρά με το κοινό.
Πληροφορίες
Ίδρυμα Ευγενίδου, λεωφ. Συγγρού 387 - Παλαιό Φάληρο, τηλ: 210 9469600. Οι χώροι του Ιδρύματος είναι προσβάσιμοι σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία και έχει προγραμματιστεί  διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails

Αναγνώστες