Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Η μουσική παράδοση της Ρούμελης.

Από την παρουσίαση του δίσκου «Ρούμελη – Ηχογραφήσεις Σίμωνα Καρά, 1978»

Ήταν εξαιρετική βραδιά· γεμάτη από ήχους και τραγούδια της Ρούμελης που θησαύρισε και ηχογράφησε ο Σίμων Καράς καιρούς που ανθούσε ακόμη η μουσική παράδοσή μας, η προχθεσινή στη «Στοά του Βιβλίου». Την ωραία εκδήλωση διοργάνωσαν το Κέντρο Έρευνας και Προβολής της Εθνικής Μουσικής» και η «Πανευρυτανική Ένωση» για να παρουσιάσουν τον δίσκο «Ρούμελη – ηχογραφήσεις Σίμωνα Καρά, 1978».



Παίζει κλαρίνο ο Γιώργος Κωτσίνης και τραγουδά ο Γιάννης Μάκας 

Με αφορμή την κυκλοφορία του ανωτέρω δίσκου και για τη δημοτική μουσική μας παράδοση και τον Σίμωνα Καρά και το έργο του, μετά τον χαιρετισμό του προέδρου του ΚΕΠΕΜ Μιχαήλ Μαντζούρη, μίλησαν: ο φιλόλογος Ηλίας Λιάσκος, πρόεδρος της «Πανευρυτανικής Ένωσης», ο καθηγητής μουσικής, συγγραφέας και συνεργάτης του Σίμωνα Καρά, Κωνσταντίνος Μάρκος, ο συγγραφέας Πέτρος Μπερερής, ο μουσικολόγος, καθηγητής μουσικής Αναστάσιος Ηλιόπουλος και ο επιμελητής εκδόσεων του ΚΕΠΕΜ, Δημήτριος Μαντζούρης. Την εκδήλωση συντόνισε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της αιτωλικής Πολιτιστικής Εταιρείας, (ΑΙ.ΠΟ.Ε) Παναγιώτης Κοντός.

Στο λαγούτο ο Βασίλης Σμάνης και στο κλαρίνο ο Σπύρος Ζαγκανάς.

Στο μουσικό μέρος της εκδήλωσης ακούστηκαν ρουμελιώτικα τραγούδια με συντελεστές της ηχογράφησης του 1978 που ζουν ακόμη με τη συνοδεία ζωντανής ορχήστρας που αποτελούσαν οι Γιώργος Κωτσίνης στο κλαρίνο, Βασίλειος Σμάνης στο λαγούτο και Μανώλης Κόττορος στο βιολί. Τραγούδησαν ο Γιάννης Μάκας από τον Κρέντη Ευρυτανίας και ο παπά Δημήτρης Καραγιάννης με τη γυναίκα του Αικατερίνη με την Ανδριανή από την Υπάτη και έπαιξε κλαρίνο ο Σπύρος Ζαγκανάς από την Υπάτη. Η εκδήλωση έκλεισε με την απονομή τιμητικών διπλωμάτων στους ανωτέρου μουσικούς καθώς και σε ορισμένους απογόνους συνεργατών του Σίμωνα Καρά.

Ο Παπα Δημήτρης Καραγιάννης, η γυναίκα του Αικατερίνη 
και η Αδριανή τραγουδάνε τραγούδια της Υπάτης.

Συνδιοργανωτές φορείς της εκδήλωσης ήταν: Από την  Αιτωλοακαρνανία ο Σύλλογος Γουριωτών «Άγιοι Ταξιάρχαι» και Σύλλογος των εν Αθήναις Λεπενιωτών.

Από τη Βοιωτία ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Στειρίου. Από την Ευρυτανία ο Σύλλογος Νέων Κρέντης «Δράσις» και Σύλλογος Απανταχού Μαραθιωτών Αγράφων. Από τη Φθιώτιδα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Υπάτης «Οι Αινιάνες» και Σύλλογος Αγοργιανιτών Παρνασσού και από τη Φωκίδα η Αδελφότης Κονιακιωτών «Ο Άγιος Γεώργιος». Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά μέσω διαδικτύου σε ολόκληρο τον κόσμο, με την επιμέλεια του Πολιτιστικού Συλλόγου Υπάτης «Οι Αινιάνες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails

Αναγνώστες