Παρασκευή, 3 Αυγούστου 2012

Μοναδικές «περιπλανήσεις» από το Μουσείο του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Eνα από τα σημαντικότερα Μουσεία, αυτό της Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, συνεχίζει και τον Αύγουστο να προσφέρει στο κοινό μαγευτικές «περιπλανήσεις» στη νεότερη ιστορία της χώρας .

Όπως ανακοινώθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Μουσείο θα είναι ανοικτό στο κοινό την πρώτη (5-8-2012) και τη δεύτερη (12-8-2012) Κυριακή του Αυγούστου από τις 11.00 π.μ. μέχρι τις 4.00 μ.μ. Την πρώτη Κυριακή (5-8-2012) στη 1.00 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στους χώρους του.

Το Μουσείο, εκτός από την 1η και τη 2η Κυριακή του Αυγούστου, λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή από 9.30 έως 14.30 και, επιπλέον, κάθε Δεύτερα και Τετάρτη από 18.00 έως 21.00

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, «το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών ξεπερνά τα όρια ενός απλού πανεπιστημιακού μουσείου, στεγάζει πολιτιστικά δρώμενα, προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, για φοιτητές και ομάδες ενηλίκων στην ελληνική, αγγλική και γαλλική γλώσσα.

Το Μουσείο διαθέτει αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, όπου πραγματοποιούνται διαλέξεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, ημερίδες, συνέδρια, συμπόσια, κινηματογραφικές προβολές, περιοδικές εκθέσεις, κ.ά., τα οποία διοργανώνονται από το Πανεπιστήμιο και από εξωπανεπιστημιακούς φορείς, αλλά και συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις.

Το Mουσείο είναι μέλος του Δικτύου Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων Ιστορικού Κέντρου Αθηνών (www.athensmuseums.net)

Το Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών στεγάζεται σε ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα κτίρια της προ-οθωνικής περιόδου. Είναι κτισμένο στα ριζά της Ακρόπολης, με πανοραμική άποψη της Πλάκας, της Αρχαίας Αγοράς, του Αστεροσκοπείου και του Λυκαβηττού. Πρόκειται για το ιστορικό κτίριο της οικίας Κλεάνθους, γνωστό και ως το «Παλιό Πανεπιστήμιο», που φιλοξένησε το πρώτο Πανεπιστήμιο του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους τα τέσσερα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, από το 1837 έως το 1841.

Στόχοι του Μουσείου είναι η συλλογή, διαφύλαξη, τεκμηρίωση, συντήρηση και η ανάδειξη των ιστορικών ενθυμημάτων του Πανεπιστημίου. Οι συλλογές του απαρτίζονται από προσωπογραφίες καθηγητών του Πανεπιστημίου, έντυπα (συγγράμματα και λόγοι καθηγητών, παλαιές και σπάνιες εκδόσεις) χειρόγραφα βιβλία, επιστολές, διπλώματα, σπάνια επιστημονικά όργανα (ιατρικής, φυσικής, χημείας, φαρμακολογίας), φωτογραφίες, μετάλλια, σφραγίδες και άλλα αναμνηστικά σχετικά με το Πανεπιστήμιο.

Περισσότερες πληροφορίες για τα εκπαιδευτικά προγράμματα και για κρατήσεις θέσεων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται : στα τηλέφωνα: 210 3689500 - 06

Ταχυδρομική Διεύθυνση: Θόλου 5, Πλάκα, 105 56 Αθήνα

Ιστοσελίδες: http://www.history-museum.uoa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails

Αναγνώστες