Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2012

Καλοκαιρινά αναγνώσματα για μικρούς βιβλιο-φίλους

Τα παιδιά μπορούν αίφνης να αποκαλύψουν πολλά για τον κόσμο των ενήλικων ενώ και οι ενήλικες δεν αποκλείεται να ανακαλύψουν κάποια στιγμή πλήθος στοιχεία από τη δική τους πραγματικότητά τους στον κόσμο των παιδιών. Δυο πρόσφατα βιβλία, ο «Χρυσάνεμος» της Αγαθής Δημητρούκα (εικονογράφηση Γιώργος Ναζλής, εκδόσεις Πατάκη, σελ. 52) και το «Γκντουπ! Το μυστικό ημερολόγιο της Λίνας» (εκδόσεις «Κέδρος», σελ. 190) του Λύο Καλοβυρνά, επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές και μας προσφέρουν δυο διαβαστερά καλοκαιρινά αναγνώσματα, που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες.


Καθιερωμένη στιχουργός και μεταφράστρια, που μαθήτευσε στην ποίηση του Νίκου Γκάτσου, η Αγαθή Δημητρούκα ξετυλίγει στο βιβλίο της μιαν ιστορία για ένα «μοναχικό νησάκι» στο οποίο ξεσπά απροειδοποίητα ένας πολύ δυνατός άνεμος. Και τι θα φέρει αυτός ο άνεμος μαζί του; Μα, το πιο παράξενο και το πιο πολύτιμο πράγμα της γης: χρυσό. Ένας ατέλειωτος χρυσός που θα καλύψει τα πάντα: από τις στέγες και τις αυλές των σπιτιών μέχρι τα χωράφια, τους βράχους και τα δέντρα. Όπως είναι αναμενόμενο, οι κάτοικοι του νησιού θα τα χάσουν από τη χαρά τους: θα εγκαταλείψουν τις δουλειές τους, θα αγοράσουν τα ακριβότερα ρούχα και θα βγουν στους δρόμους για να γιορτάσουν το ανέλπιστο δώρο της τύχης. Γρήγορα, όμως, θα καταλάβουν πως η τύχη τους θα έχει ορισμένες εντελώς απρόβλεπτες συνέπειες.

Αφού τα πάντα έχουν καλυφθεί από χρυσό, τι θα καλλιεργήσουν οι νησιώτες για να φάνε; Ένα καράβι που θα αναλάβει να μεταφέρει τρόφιμα από τα γειτονικά νησιά θα ζητήσει να πληρωθεί το φορτίο του σε χρυσό ίσο με το βάρος του σώματος του δημάρχου, αλλά τότε θα εμφανιστούν κι άλλες περιπλοκές: ο χρυσός που θα πάρουν ως αμοιβή τους το πλήρωμα και ο καπετάνιος του καραβιού θα αρχίσει να μετατρέπεται σε κοπριά και οι χρυσοφόροι κάτοικοι θα σηκώσουν τα χέρια ψηλά, βλέποντας την πολύτιμη περιουσία τους να κάνει σιγά-σιγά φτερά. Ευτυχώς για εκείνους, η φύση θα έρθει στα συγκαλά της και όλοι θα επιστρέψουν ευτυχείς στις δουλειές τους.

Καταφεύγοντας στους μύθους του Κροίσου και του Μίδα, η Δημητρούκα θα διηγηθεί ένα πολύ διδακτικό παραμύθι: για τα παιδιά, που δεν υπάρχει κανένας λόγος να τυφλώνονται από απατηλές λάμψεις, αλλά και για τους μεγάλους, που ξέρουν καλά πόσο πλήρωσαν (και θα πληρώσουν και στο μέλλον) το παραμύθι του εύκολου πλουτισμού στο «μοναχικό νησάκι» τους.

Γνωστός μυθιστοριογράφος και μεταφραστής, ο Λύο Καλοβυρνάς θα βάλει στο κέντρο του «Γκντουπ» μια πανέξυπνη εννιάχρονη, τη Λίνα, που θα παρακολουθήσει ψύχραιμα τον χωρισμό των γονιών της (οι περισσότεροι από τους γονείς των συμμαθητών της είναι ήδη χωρισμένοι) και θα εξοικειωθεί βαθμιαία με κάθε ανάποδη κατάσταση της οικογένειάς της: με την γκρινιάρα, σχεδόν υστερική γιαγιά της, με τους άγριους καβγάδες του μπαμπά της και της μαμάς της, όπως και με τον ομιχλώδη θείο της, που όντας πιλότος περιπλανιέται ασταμάτητα στους ουρανούς.

Με σπαρταριστούς διαλόγους, με ξαφνικές ανατροπές της πλοκής, όπως και με τη δημιουργία μιας σειράς ιδιαίτερα ζωηρών χαρακτήρων (μεταξύ των οποίων την κορυφαία θέση κατέχει ασφαλώς η Λίνα), ο Καλοβυρνάς θα καταφέρει να στήσει μιαν αφήγηση γεμάτη επινοητικόητα και μπρίο. Η Λίνα θα κληθεί να μάθει κατεξοχήν δύσκολα πράγματα: τι σημαίνει θεός, πού μπορεί να καταλήξει ένας γάμος, ποιος είναι ο ρόλος των παιδιών, τι συμβαίνει με το σεξ.

Ο ανήλικος θα έρθει μέσω της Λίνας σε επαφή με διάφορα ταμπού, τα οποία ο συγγραφέας θα απομυθοποιήσει προσεκτικά, χωρίς την παραμικρή διάθεση χειραγώγησης. Όσο για τον ενήλικο, θα συνειδητοποιήσει, παρακολουθώντας μια προς μια τις αντιδράσεις της εννιάχρονης, όλα τα προβλήματα τα οποία προκύπτουν στο πλαίσιο των οικογενειακών σχέσεων. Στο μεταξύ, ο συγγραφέας θα έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του αναγνώστη (ενήλικου και ανήλικου) από την πρώτη στιγμή χάρη στο λεπτό χιούμορ και την εγγυημένη ανθρωπιά του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails

Αναγνώστες