Τρίτη, 10 Ιουλίου 2012

Στιγμές δροσιάς στα θερινά.


της Αρτέμιδος Καπούλα
Η «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων για δεύτερη συνεχή χρονιά μεταμορφώνεται σε θερινό σινεμά και διοργανώνει ένα τριήμερο κινηματογραφικό αφιέρωμα με τίτλο Cool in the Summer: Από τη Σκανδιναβία στο Χόλυγουντ από τις 12 έως τις 14 Ιουλίου.
Μέσα από συνολικά πέντε πρόσφατες ταινίες, που κινούνται ανάμεσα στο δράμα και το αστυνομικό θρίλερ, έχουμε την ευκαιρία να εξετάσουμε την ιδιότυπη σχέση μεταξύ σκανδιναβικού και αμερικανικού σινεμά, όπως αυτή προκύπτει από τη σχέση του σκανδιναβικού «πρωτοτύπου» και της αμερικανικής μεταφοράς. Πέρα, ωστόσο, από την όποια σύγκριση, που μπορεί εύλογα να επιχειρηθεί μεταξύ των συγκεκριμένων ταινιών, πρόκειται για πέντε ολοκληρωμένες ταινίες, τις οποίες αξίζει να δει κανείς και ως μεμονωμένα έργα.

Στο αφιέρωμα θα προβληθούν δύο σκανδιναβικές ταινίες των οποίων αργότερα κυκλοφόρησαν και αμερικανικές διασκευές: ο νορβηγικός Φόνος στην ομίχλη, (Insomnia, Erik Skjoldbjærg, 1997) καθώς και η αμερικανική μεταφορά του, Insomnia (Christopher Nolan, 2002) αλλά και η δανέζικη ταινία Ουκ επιθυμήσεις τη γυναίκα του πλησίον σου (Brødre, Susanne Bier, 2004) και η αμερικανική μεταφορά της Brothers (Jim Sheridan, 2009). Το πρόγραμμα συμπληρώνει η σκανδιναβική διασκευή του βιβλίου του Σουηδού συγγραφέα Στιγκ Λάρσον, Το κορίτσι με το τατουάζ (Män som hatar kvinnor, Niels Arden Oplev, 2009). Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει την εν λόγω ταινία, η οποία, παρόλη τη διεθνή επιτυχία της και τη βράβευσή της, μεταξύ άλλων, από τη Βρετανική Ακαδημία Κινηματογράφου, εξακολουθεί να μην είναι τόσο γνωστή και διαδεδομένη όσο η αμερικανική μεταφορά που κυκλοφόρησε το 2011.
Οι προβολές πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τις εταιρείες διανομής Ama Films, Odeon και Spentzos Films, καθώς και με την υποστήριξη των Πρεσβειών της Δανίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα προβάλλονται καθημερινά δύο ταινίες και η τιμή του εισιτηρίου θα είναι 5€ και για τις δύο προβολές.

Τεχνόπολις
Πειραιώς 100, Γκάζι,
Τηλ:   210 3475518

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails

Αναγνώστες